امروزه یکی از انواع گیربکسهای صنعتی، گیربکسهای حلزونی به شمار میروند که ساختار ساده و ابعاد مناسبی داشته و به همین دلیل در صنایع مختلف قابل استفاده هستند. از کاربردهای گیربکس حلزونی میتوان به کاربرد در بالابرها، پمپها، نوار نقاله، کمپرسورها، ماشینآلات صنعتی و کشاورزی و… اشاره کرد. از گیربکس حلزونی برای کنترل و تنظیم سرعت استفاده میشود و وجود این قطعه در بیشتر دستگاههای صنعتی لازم است و حتی برخی از این دستگاهها بدون گیربکس حلزونی قادر به کار کردن نیستند. به همین دلیل این گیربکس یکی از کاربردیترین و پرفروشترین گیربکسها حتی در سطح جهان است و آشنایی با مزایا و معایب گیربکس حلزونی به شما کمک میکند تا استفاده بهینهای از این دستگاه داشته باشید.
در گیربکس حلزونی انتقال نیرو به کمک دو چرخ دنده این دستگاه صورت میگیرد. این دو قطعه از دو بخش دنده و مارپیچ تشکیل یافته است که اغلب بخش دنده آن از جنس برنز ساخته شده و قسمت مارپیچ این دستگاه نیز از جنس فولاد طراحی میشود. در ضمن زاویه خروجی گیربکس حلزونی به صورت 90 درجه بوده و به همین علت به گیربکس 90 درجه نیز معروف است. با ما در آگما همراه باشید تا شما را با مزایا و معایب گیربکس حلزونی بیشتر آشنا کنیم تا با خیال آسوده اقدام به خرید این گیربکس پرفروش کنید.
شناخت مزایا و معایب گیربکس حلزونی
یکی از پرکاربردترین گیربکسهای موجود در بازار گیربکس حلزونی است که مزایای زیادی دارد که عبارتند از:
مزیت خود قفل شوندگی
چرخ دندههای گیربکس حلزونی تنها در یک جهت قابلیت چرخش دارند و به همین دلیل دارای قابلیت خود قفل شوندگی هستند. قفل شوندگی این گیربکس سبب میشود که بتوان از آن در بالابرها و نوار نقاله بهره برد. بسیاری از کاربردهای گیربکس حلزونی به علت مزیت خود قفل شوندگی این دستگاه است.
انتقال گشتاور بالا
در شناخت مزایا و معایب گیربکس حلزونی، یکی دیگر از مزیتهای این دستگاه این است که گشتاورهای بالا را با ضریب کاهندگی بالا انتقال خواهد داد. این مزیت سبب شده که بتوان از گیربکس حلزونی برای کاربردهایی که به نیروی زیاد نیاز دارند، نظیر کمپرسورها و پمپها استفاده کرد.
عمری طولانی
مزیت مهم دیگر گیربکس حلزونی این است که این گیربکس به شدت مقاوم بوده و میتواند در شرایط محیطی مختلف بدون آسیب کار کند. دلیل این امر کاهش اصطکاک بین چرخ دندههای این گیربکس و در نتیجه کاهش باری است که به آن وارد میشود.
راندمان بالا
راندمان بالا یکی دیگر از مزیتهای خاص این مدل گیربکس بوده و نشان از این دارد که گیربکس حلزونی بازده بالایی از خود ارائه میدهد و هدر رفت انرژی این دستگاه کم است. برخی از گیربکسهای حلزونی راندمان بالای 90 درصد دارند و این ویژگی بهخصوص در گیربکسهای حلزونی راستگرد بسیار دیده میشود.
تنوع در طراحی
در بیان مزایا و معایب گیربکس حلزونی، تنوع طراحی بالای این دستگاه یکی دیگر از مزیتهای آن است. امروزه گیربکس حلزونی در انواع مختلفی نظیر کتابی، مکعبی، دایرهای و … در بازار یافت میشود. تنوع انواع این مدل گیربکس از مزیتهای مهم آن به شمار میرود که سبب شده کاربردهای مختلفی داشته باشد.
کاربرد در فضای کم
گیربکسهای حلزونی را در حالات گوناگونی میتوان نصب کرد و به همین دلیل این گیربکسها در فضای کم نیز قابل استفاده هستند؛ این یک مزیت مهم گیربکس حلزونی تلقی میشود که در فضای کوچک نیز دارای کاربرد است.
مقاوم در برابر ارتعاش
اگر به دنبال گیربکسی هستید که مزیتی مانند مقاومت در برابر ارتعاش و لرزش داشته باشد، پیشنهاد ما در آگما به شما گیربکس حلزونی است که به دلیل جنس پوسته آلومینیومی در مقابل ارتعاشات و لرزشها مقاومت بالایی دارد.
آلودگی صوتی کم
بسیاری از گیربکسها به دلیل نوع کارکردشان دارای آلودگی صوتی زیادی هستند؛ این در حالی است که دوران در گیربکس حلزونی بسیار نرم و روان صورت میگیرد و به همین دلیل این گیربکس آلودگی صوتی بسیار کمی تولید میکند.
از دیگر مزایا و معایب گیربکس حلزونی میتوان به ظرفیت بالا، مقرونبهصرفه بودن، ضریب اطمینان بالا، کاربرد برای کاهش سرعت و افزایش گشتاور، گشتاور خروجی و نسبت تبدیل مناسب، تعمیرات ساده و نگهداری راحت، تنوع سایز و … اشاره کرد. البته موارد بیان شده همگی جزو مزایای گیربکس حلزونی به شمار میروند؛ در ادامه به معایب این گیربکس نیز اشاره خواهد شد.
معایب گیربکسهای حلزونی چیست؟
تا این قسمت از مقاله مزایا و معایب گیربکس حلزونی به مزایای این گیربکس اشاره شد؛ اما این گیربکس دارای معایبی نیز است که عبارتند از:
- چرخ دندهها در گیربکس حلزونی به صورتی قرار دارند که سبب میشوند تا دمای گیربکس به مقدار زیادی بالا برود.
- قیمت مواد این مدل گیربکس گران است.
- در توانهای بالا، راندمان بالایی ندارند.
- در دمای بالا کاسه نمد گیربکس حلزونی خراب شده و این یکی از معایب دیگر این گیربکس است.
- گیربکس حلزونی قادر نیست با گستره وسیعی از دور موتور کوپل شود.
- درایوهای این گیربکس دارای تلفات قدرت بالایی هستند.
مزایای گیربکس حلزونی برای چه کاربردهایی مناسب است؟
با ما در آگما همراه باشید تا ببینید مزیتهای گیربکس حلزونی چه کاربردهایی دارد:
- در زمانی که به توقف سریع نیاز دارید
در بیان مزایا و معایب گیربکس حلزونی عنوان شد که گیربکس حلزونی دارای خاصیت قفل شوندگی است؛ یعنی چرخ دندههای گیربکس بعد از خاموش شدن موتور الکتریکی دیگر حرکت نخواهند کرد و این مزیت در وسایلی که به توقف سریع نیاز دارند، دارای کاربرد فراوانی است.
- زمانی که فضای محدودی دارید
همانطور که بیان شد، گیربکس حلزونی در حالات مختلفی قابل نصب است، در واقع میتوان یک گیربکس حلزونی را در 8 جهت نصب کرد. به همین دلیل زمانی که با کمبود فضا مواجه هستید، میتوانید برای فضای کم خود گیربکس حلزونی را انتخاب کنید.
- در شرایطی که به کارکرد بیصدا احتیاج دارید
این گیربکس به دلیل تماس دو عنصر مختلف برنجی و فولادی صدای کمی دارد. به همین علت این مزیت گیربکس حلزونی آن را برای فضاهایی که نیاز به کنترل صدا وجود دارد، مناسب و کاربردی کرده است.
جمعبندی
امروزه انواع گیربکس برای کاربردهای گوناگون در بازار وجود دارد؛ اما گیربکس حلزونی یکی از انواع مختلف گیربکس به شمار میرود که در صنایع متفاوتی کاربرد خواهد داشت و این قضیه سبب فروش بالای این نوع گیربکس شده است. از طرفی گیربکس حلزونی دارای مزایای فراوانی بوده که به رایجترین این مزایا در این مقاله اشاره شد تا شما با شناخت مزایا و معایب گیربکس حلزونی بتوانید با آگاهی بهتر به سراغ این نوع گیربکس بروید.
بنابراین از آنچه که در این مطلب درباره مزایا و معایب گیربکس حلزونی بیان کردیم، به این نتیجه میرسیم که از مزایای مهم گیربکس حلزونی میتوان به طول عمر بالا، خود قفل شوندگی، راندمان بالا، نیاز به فضای کم، تنوع در طراحی، آلودگی صوتی کم، مقاوم در برابر لرزش و ارتعاش، انتقال گشتاور بالا و… اشاره کرد. معایب مهم این گیربکس هم افزایش دما، تلفات بالای درایوها، محدودیت کوپل، راندمان پایین در توانهای بالا و… است.
سوالات متداول
- آیا تعمیرات ساده و نگهداری راحت از مزایای گیربکس حلزونی به شمار میرود؟
بله. نگهداری گیربکس حلزونی و تعمیرات این گیربکس بسیار راحت است و یکی از مزایای این گیربکس نگهداری و تعمیر آسان آن تلقی میشود.
- مزایا و معایب گیربکس حلزونی کدامند؟
از مزایای این گیربکس میتوان به راندمان بالا، خود قفل شوندگی، انتقال گشتاور بالا و … اشاره کرد و از معایب این گیربکس هم میتوان افزایش دما، راندمان پایین در توانهای بالا، محدودیت کوپل و … را نام برد.
- مزیت خود قفل شوندگی گیربکس حلزونی این گیربکس را برای چه کاربردهایی مناسب کرده است؟
چرخ دندههای گیربکس حلزونی فقط در یک جهت قابلیت چرخش دارند و به همین دلیل دارای قابلیت خود قفل شوندگی بوده و این خاصیت قفل شوندگی این گیربکس را برای بالابرها و نوار نقالهها مناسب کرده است.
بیشتر بخوانید:
گیربکس کرانویل پینیون چیست و چه کاربردی دارد؟
طریقه نصب گیربکس صنعتی و راه اندازی آن
بررسی جامع کاتالوگ موتور گیربکس ایلماز