امروزه بیشتر تجهیزات صنعتی و دستگاهها از سیستمها و قطعات مختلفی تشکیل شدهاند که این قطعات در حین حرکت، گرمایی را تولید کرده و با منتقل شدن قدرت وارده به آنها حرکت را آغاز میکنند. این قطعات روی یکدیگر حرکت کرده و در حین کار به هم فشار میآورند و نتیجه این فشار و حرکت روی هم، ایجاد نیروی اصطکاک است. نیروی اصطکاک در اثر کارکرد طولانی سبب خرابی و فرسایش دستگاه میشود. از آنجایی که امروزه در بیشتر صنایع از گیربکس صنعتی استفاده میشود، اهمیت انتخاب بهترین روغن برای گیربکس صنعتی بسیار احساس خواهد بود.
روغن مورد استفاده در گیربکس صنعتی اهمیت زیادی دارد و در هر مدل و سری از گیربکس صنعتی، نوع روغن مورد نیاز برای گیربکس بر روی عملکرد این دستگاه، میزان صدای دستگاه در حین کار و طول عمر مفید دستگاه، بسیار تأثیرگذار است. به همین دلیل بعد از خرید و نصب گیربکس، اولین قدم انتخاب نوع روغن گیربکس صنعتی متناسب با مدل دستگاه و عملکرد آن خواهد بود. در کل میتوان گفت که یکی از نکات مهم برای سرویس و نگهداری گیربکس صنعتی، انتخاب روغن مناسب برای این دستگاه است.
انواع برندهای معتبر روغن گیربکس صنعتی
این روزها برندها و شرکتهای زیادی در حال تولید و عرضه روغن گیربکس صنعتی هستند که کیفیت محصولاتشان به دلیل رعایت استانداردهای جهانی بسیار بالا است. در ادامه به بهترین روغن برای گیربکس صنعتی از نظر برند، اشاره شده است تا شما با انتخاب برند مورد نظر خود، خرید متناسب با نیازتان داشته باشید:
- کاسترول
- شیل
- توتال
- موبیل
- ایرانول
- بهران بردبار
تمامی این روغنها دارای استاندارد جهانی هستند؛ اما روغن بهران بردبار در بازار معروفتر است و از طرف متخصصین برای انواع گیربکس بیشتر توصیه میشود. روغن بهران بردبار برندی است که از نظر کیفی از درجه بسیار بالایی برخوردار است.
چگونه روغن مناسب برای گیربکس صنعتی انتخاب کنیم؟
برای انتخاب بهترین روغن برای گیربکس صنعتی نکاتی وجود دارد که رعایت آنها به شما کمک میکند تا روغن مناسب را بیابید. این نکات عبارتند از:
نوع گیربکس
- ابعاد و اندازه گیربکس
- نوع آلیاژ و فلزی که در دندههای گیربکس استفاده شده است
- مهمترین عامل نسبت تبدیل گیربکس؛ یعنی میزان اصطکاک بین دندهها
دمای روغن در زمان کارکرد گیربکس
- دمای روغن بسیار پایین، زیر 20 درجه سانتیگراد
- دمای روغن متوسط، بین 20 الی 80 درجه سانتیگراد
- دمای روغن بالا، بین 80 الی 120 درجه سانتیگراد
- دمای روغن بالا، بیشتر از 120 درجه سانتیگراد
شرایط عملیاتی گیربکس
- میزان ارتعاشات نظیر فشارهای شدید دائمی و شوکهای احتمالی
- میزان بارهایی که به اجزای گیربکس وارد میشود
- پشتیبانی از سیستم خود قفل بودن که برای کاهش سایش چرخ دندههای گیربکس است
نکته مهمی که باید به آن در انتخاب روغن گیربکس صنعتی دقت کنید، این بوده که برخی از روغنها دارای خواص ضد خورندگی هستند که برای طول عمر گیربکسهای صنعتی یک انتخاب عالی است.
ویسکوزیته چیست و شاخص آن در انواع روانکارها
یکی از فاکتورهای خرید بهترین روغن برای گیربکس صنعتی، میزان ویسکوزیته روغن و شاخص آن است که باید مورد توجه قرار گیرد. ویسکوزیته روغن نشاندهنده میزان غلظت روغن بوده که با نماد cSt در قسمت اطلاعات روغن به آن اشاره شده است. VI نیز شاخص ویسکوزیته روغن است که در رابطه با مقدار حداقلی ضخامت روغن بوده که با انتخاب درست این شاخص میتوان مانع سایش دندهها شد.
چه میزان روغن باید داخل گیربکس ریخته شود؟
برای کارکرد بهتر گیربکس صنعتی، تمامی چرخ دندهها و بلبرینگها باید در روغن مناسب غوطهور باشند. در برخی از گیربکسهای صنعتی مانند گیربکس خورشیدی، گیربکس باید پر از روغن باشد و به همین دلیل، برای این گیربکس باید از مخزن روغن استفاده کرد که در صورت تمام شدن یا بخار شدن روغن، روغن سریعتر از طریق مخزن شارژ شود. در برخی از گیربکسها که چرخ دندهها با سرعت بالایی میچرخند، روغن باید با یک قطعه مخصوص به این گیربکسها پاشیده شود تا روغن به چرخ دندههای گیربکس برسد.
نکات مهم در روغن کاری گیربکس ها
قبل از راهاندازی گیربکس مطمئن شوید که بهترین روغن برای گیربکس صنعتی را انتخاب کردهاید. همچنین باید سطح روغن و ویسکوزیته روغن با توجه به نوع بار مصرفی، درست باشد. اگر گیربکس را با گریس ترکیبی روغن کاری کرده باشید، به روغن کاری بعدی نیازی نخواهد بود؛ اما اگر روغن معدنی استفاده کردهاید، پیشنهاد ما این است که:
- روغن را پس از 1000-800 ساعت کار اولیه تعویض کنید و داخل گیربکس را بشویید.
- اگر از روغن ترکیبی استفاده کردهاید، حتماً پس از 8000 ساعت کار آن را تعویض کنید.
- اگر گیربکس قبل از راهاندازی در هوای مرطوب به مدت طولانی مانده، بهتر است آن را از روغن پر کنید.
- در فاصلههای زمانی منظم، سطح روغن گیربکس را چک کرده و روغن را پس از 4000 ساعت کار تعویض کنید.
نکات قابل توجه در تعویض روغن گیربکس صنعتی چیست؟
پس از انتخاب بهترین روغن برای گیربکس صنعتی و استفاده از روغن در گیربکس، زمان آن است که بدانید نکات مهم در تعویض این روغن چیست. در ادامه به این نکات قابل توجه اشاره شده است:
- شرایط جوی
- میزان حرارت تولید شده
- نیروی وارده بر گیربکس
- مدت زمان کارکرد
- زمان تعویض روغن
- نوع روغن استفاده شده
مهمترین زمان تعویض روغن گیربکس در کاتالوگ ارائه شده کارخانههای سازنده وجود دارد و در صورت دسترسی نداشتن به یک منبع معتبر، بهتر است از تکنسینهای فنی که با تجربه هستند اطلاعات دریافت کنید.
نکات لازم برای انتخاب روغن مناسب گیربکس صنعتی
اگر به دنبال بهترین روغن برای گیربکس صنعتی هستید، نیاز است که با نکات مهم برای انتخاب این روغن آشنا باشید:
- در کل انواع روغن صنعتی برای گیربکس به دو دسته روغن معدنی و سنتتیک قابل تقسیم هستند که برای کارکرد و افزایش طول عمر گیربکس، روغن معدنی به ازای هر 10000 ساعت کار و روغن سنتتیک به ازای هر 20000 ساعت کار گیربکس باید تعویض شود.
- اگر از گیربکس برای کارهای سنگین صنعتی استفاده میکنید، بهتر است روغن را زودتر از ساعت بیان شده، تعویض کنید.
- نوع روغن، حجم روغن و چگونگی روغنکاری گیربکس باید بر اساس شرکت سازنده گیربکس انجام شود.
- پیشنهاد ما این است که در زمان تعویض روغن گیربکس، آن را کاملاً بشویید.
- روغن معدنی و سنتتیک تحت هیچ عنوان نباید با هم مخلوط شوند. در این موارد پیشنهاد بهتر این است که از روغن ترکیبی استفاده شود.
ویژگی ها و اثرات روغن بر گیربکسهای صنعتی
یک ویژگی مهم روغنهای گیربکس صنعتی، خاصیت و ویژگی ضد خوردگی این روغنها است که موجب افزایش طول عمر و کارکرد بهتر انواع گیربکس خواهد شد. سایر ویژگیهای بهترین روغن برای گیربکس صنعتی شامل موارد زیر است:
- دارای عمر کاری مناسب
- کمک به بیشتر شدن طول عمر مفید گیربکس
- ضد ساییدگی
- دارای پایداری حرارتی مناسب
- روانکاری چرخ دندههای گیربکسهای مختلف
- سبب عملکرد بهتر گیربکس
علت اهمیت تعویض روغن در انواع گیربکس صنعتی
تا این قسمت از مطلب بیان شد که روغن با روانکاری گیربکس سبب افزایش طول عمر آن میشود. در کنار این ویژگی، روغن مناسب موجب کم شدن ورود عناصر مضر جداگانه به موتور نیز میشود. همچنین این روغنها سبب کاهش سکتههای دندهای و اصطکاک در گیربکس هستند؛ البته اگر روغن به موقع تعویض شود، این خواص را برای گیربکس خواهد داشت. در غیر این صورت سبب عملکرد نادرست گیربکس میشود. در ضمن شما میتوانید با تهیه بهترین روغن برای گیربکس صنعتی، سبب کاهش لرزش گیربکس شده و از آن در برابر خوردگی و سایش محافظت کنید.
اگر تعویض روغن گیربکس را انجام ندهیم چه اتفاقی می افتد؟
همانطور که بیان شد، استفاده از روغن گیربکس صنعتی مناسب، سبب کاهش خوردگی و سایش و افزایش طول عمر بالای گیربکس خواهد شد؛ اما ببینیم اگر تعویض روغن به موقع اتفاق نیفتد، چه چیزی در انتظار ما است:
- روانکاری نکردن گیربکس موجب اصطکاک بین قطعات شده و اینگونه ذرات کوچک فلزی به گیربکس ورود کرده و سبب کاهش عمر گیربکس و کارکرد نادرست آن میشوند.
- هدف اصلی گیربکسها انتقال، کاهش و افزایش نیرو است و اگر درست روانکاری نشوند، این فعالیت گیربکسها به درستی صورت نمیگیرد.
- اگر شما بهترین روغن برای گیربکس صنعتی را تهیه کرده باشید، اما این روغن را در زمان درست تعویض نکنید، روغن آرام آرام آلوده شده و سبب استهلاک قطعات داخلی گیربکس خواهد شد.
- گاهی دمای گیربکس در حین کار افزایش پیدا کرده و به دنبال آن دمای روغن نیز افزایش خواهد یافت. روغن در اثر حرارت زیاد کیفیت خود را از دست میدهد و دیگر کارکرد مثبتی ندارد؛ بنابراین برای جلوگیری از این مشکل، باید روغن را به موقع تعویض کنید.
بررسی اجزای تشکیل دهنده روغن گیربکس
بهترین روغن برای گیربکس صنعتی از دو جزء اصلی ساخته شده که یکی از آنها روغن خام یا روغن پایه و دیگری مواد افزودنی است که سبب ایجاد بعضی از خواص برای گیربکس خواهد شد. افزودنیها به روغن خام اضافه میشوند تا ویژگی مطلوب روغن را زیاد کنند. از طرفی از ایجاد برخی از واکنشها هم پیشگیری خواهند کرد. برای نمونه، روغن پایه پس از طی زمان کوتاهی، خواص خود را از دست داده و دیگر مانند قبل چرخ دندهها را روانکاری نمیکند. در چنین شرایطی با اضافه کردن برخی از مواد افزودنی، میتوان مدت زمان باقی ماندن خاصیت روانکاری روغن را زیاد کرد.
جمع بندی
در این مطلب بیان شد که یکی از نکات مهم در سرویس و نگهداری انواع گیربکس صنعتی، انتخاب بهترین روغن برای گیربکس صنعتی است تا از سایش و خوردگی گیربکس جلوگیری شده و به طول عمر این دستگاه بیفزاید. با توجه به چرخ دندههای زیاد و درگیری مدام آنها با هم در یک گیربکس، بسیار مهم است که با یک روغن مناسب آن را روانکاری کنید. به همین دلیل ما در این مطلب شما را با بهترین برندهای روغن مناسب برای گیربکس صنعتی، نظیر کاسترول، توتال، موبیل، شیل، ایرانول و بهران بردبار آشنا کردیم. نکات مهم در روغن کاری گیربکسها، ویژگیها و اثرات روغن بر گیربکسهای صنعتی و… را با شما به اشتراک گذاشتیم تا شما با در نظر گرفتن همه این مطالب بتوانید بهترین و مناسبترین روغن را برای گیربکس صنعتی تهیه کنید.
سوالات متداول
- تعویض نکردن روغن گیربکس سبب چه مشکلاتی میشود؟
آلوده شدن روغن، استهلاک قطعات داخلی، کاهش عمر گیربکس و کارکرد نادرست گیربکس از عوارض تعویض نکردن روغن گیربکس است.
- بهترین روغن برای گیربکس صنعتی چیست؟
روغنی که بتواند از سایش و خوردگی گیربکس جلوگیری کند و سبب عملکرد و طول عمر بالای این دستگاه شود، بهترین روغن برای یک گیربکس صنعتی محسوب خواهد شد.
- ویسکوزیته چیست؟
ویسکوزیته میزان غلظت روغن بوده که با نماد cSt در قسمت اطلاعات روغن درج شده است.
بیشتر بخوانید:
کاربرد الکتروموتور و گیربکس در خطوط صنعتی
گیربکس کاهنده چیست و چه مزایایی دارد؟
گیربکس sew شافت مستقیم با آویز چه تفاوتی دارد؟
عوامل موثر بر قیمت موتور گیربکس ایلماز