بشر با پیشرفت تکنولوژی و اختراع دستگاههای جدید توانسته از این اختراعات خود در صنایع مختلف بهره ببرد. یکی از این دستگاهها الکتروموتور بوده که نقشی حیاتی در صنایع مختلف دارد و در همه چیز از ماشینآلات صنعتی گرفته تا لوازم خانگی دارای کاربرد است. وظیفه اصلی الکتروموتور تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی بوده و امروزه انواع مختلفی از آن در بازار یافت میشود؛ اما این دستگاهها نیز مانند هر سیستم مکانیکی دیگری، دچار سایش، پارگی و خرابی خواهند شد. به همین منظور ما در این مقاله از آگما تصمیم داریم شما را با 5 دلیل خرابی الکتروموتور و روش های پیشگیری از آن آشنا کنیم تا قبل از ایجاد مشکل درصدد رفع آن برآیید.
دلایل بسیاری در خرابی الکتروموتور دخیل هستند که ما قرار است شما را با رایجترین این دلایل آشنا کنیم؛ زیرا پیشگیری از خرابی الکتروموتور جهت اطمینان یافتن از عملکرد مدام این دستگاه، به حداقل رساندن زمان خرابی و افزایش طول عمر این دستگاه اهمیت بسزایی دارد. معمولاً طول عمر الکتروموتورها مشخص است و به صورت میانگین این دستگاهها میتوانند 30000 الی 40000 ساعت برای شما کار کنند؛ اما اگر در تعمیر و نگهداری آنها دقت لازم را داشته باشید، قطعاً احتمال خرابی این موتورهای الکتریکی کاهش خواهد یافت.
آشنایی با دلایل خرابی الکتروموتور
با شناخت 5 دلیل خرابی الکتروموتور و روش های پیشگیری از آن میتوانید قبل از وقوع مشکل از ایجاد آن پیشگیری کنید تا سبب کارایی و طول عمر بیشتر دستگاه خود شوید. با ما همراه باشید تا 5 دلیل عمده خرابی الکتروموتور را با شما به اشتراک بگذاریم:
- اضافه بار الکتریکی یا OVER LOAD
- گرمای بیش از حد
- خرابی یاتاقان
- ارتعاش
- آلودگی محیطی
هر کدام از موارد بیان شده میتوانند سبب خرابی الکتروموتور و به وجود آمدن خسارت شوند و شما با دانستن راهکارهای پیشگیری از این خرابیها میتوانید از خراب شدن الکتروموتور جلوگیری کنید. در ادامه قصد داریم تا به شرح کامل دلایل خرابی الکتروموتور بپردازیم و راهحل آنها را نیز با شما در میان بگذاریم تا با شناخت بهتر این دلایل و راهحل خرابیها، مانع بروز مشکلات احتمالی شوید.
بررسی کامل و جامع دلایل خرابی الکتروموتور و روش های پیشگیری
در ادامه به دلایل خرابی الکتروموتور به صورت جامعتر اشاره شده است تا شما استفاده لازم را از نکات ارائه شده ببرید و بتوانید مشکل دستگاه خود را حل کنید:
خرابی الکتروموتور به دلیل اضافه بار الکتریکی یا OVER LOAD
یکی از شایعترین دلایل خرابی الکتروموتور اضافه بار الکتریکی به شمار میرود. زمانی با اضافه بار مواجه خواهیم شد که جریان درون سیمپیچ از جریانی که برای آن طراحی شده تا بتواند در ایمنی کار کند، بیشتر شود. البته بروز اضافه بار گاهی به دلیل کاهش ولتاژ ورودی دستگاه نیز رخ خواهد داد که سبب میشود تا موتور برای حفظ کردن گشتاور خود جریان بیشتری را بکشد. از طرفی اتصال کوتاه هادی یا منبع ولتاژ بیش از حد نیز سبب اضافه بار یا OVER LOAD خواهد شد. برای پیشگیری از اضافه بار و خرابی الکتروموتور کافی است یک محافظ مناسب در مقابل جریان بیش از حد نصب کرده تا با تشخیص جریان اضافه و قطع برق از اضافه بار الکتریکی و خرابی الکتروموتور پیشگیری کنید.
خرابی الکتروموتور به دلیل گرمای بیش از حد
در بیان 5 دلیل خرابی الکتروموتور و روش های پیشگیری از آن میرسیم به گرمای بیش از حد و خرابی این دستگاه که نیمی از خرابیهای الکتروموتور به گرمای بیش از حد این دستگاه ارتباط دارد. برای نمونه اگر الکتروموتور در مکانی با تهویه ضعیفی نصب شود، دمای درجه حرارت سیمپیچ از دمایی که برای آن طراحی شده بالا رفته و خرابی رخ خواهد داد. البته دلایل گرمای بیش از حد میتواند به علت کیفیت نوسان برق و یا دمای محیط نیز باشد. نکته مهم درباره الکتروموتورها این است که به ازای هر 10 درجه سانتیگراد افزایش دمای این دستگاه از عمر عایق الکتروموتور 50 درصد کم خواهد شد. برای پیشگیری از این مشکل باید الکتروموتور را در یک محیط خنک نگه دارید، تهویه مناسبی برای دستگاه و محیط در نظر بگیرید و از کیفیت شبکه تغذیه (برق) الکتروموتور نیز اطمینان حاصل کنید.
خرابی الکتروموتور به دلیل خرابی یاتاقان
خرابی یاتاقان الکتروموتور به دلایل متفاوتی نظیر کافی نبودن روانکاری، اضافه بار شفت، گریس کاری بیش از حد و اشتباه در روانکاری رخ خواهد داد. برای حل این مشکل باید به توصیه سازندگان الکتروموتور عمل کرده و هر 2000 ساعت دستگاه را گریس کاری کنید. در انجام گریس کاری دقت کنید که بیش از حد گریس کاری انجام ندهید تا منجر به خرابی یاتاقان نشود. همچنین حتماً از گریس توصیه شده توسط سازنده الکتروموتور استفاده کنید. در ضمن همانطور که عنوان شد، اضافه بار شفت سبب خرابی الکتروموتور میشود که با نظارت بر شفت میتوانید از خرابی الکتروموتور پیشگیری کنید.
خرابی الکتروموتور به دلیل ارتعاش
ارتعاش یکی دیگر از 5 دلیل خرابی الکتروموتور و روش های پیشگیری از آن محسوب میشود. البته ارتعاش بهعلتهای مختلفی میتواند به وجود آید که یکی از آنها درست تنظیم نبودن شفت الکتروموتور است که باعث بروز ارتعاش و خرابی زودرس یاتاقانها و بلبرینگها خواهد شد. ارتعاش عامل خرابی الکتروموتور به شمار میرود و در برخی موارد دلیل این ارتعاش این خواهد بود که الکتروموتور شما بر روی یک سطح تراز و مسطح و به صورت صحیح قرار نگرفته است. از دلایل دیگر ارتعاش الکتروموتور که سبب خرابی این دستگاه خواهد شد، میتوان به شل بودن بلبرینگها، ناترازی اجزای درونی الکتروموتور و سایر دلایل داخلی دستگاه اشاره کرد. برای حل مشکل ارتعاش الکتروموتور حتماً دستگاه را روی سطح صاف و مسطح نصب کرده و همیشه بلبرینگها را بررسی کنید که شل نباشند. در صورتی که مشکل با نکات بیان شده حل نشود، برای رفع ارتعاش الکتروموتور خود به سراغ متخصص این حوزه بروید.
خرابی الکتروموتور به دلیل آلودگی محیطی
آلودگی محیطی نظیر رطوبت، گرد و غبار، مواد شیمیایی و خاک از جمله عوامل خارجی هستند که میتوانند با ورود به الکتروموتور سبب خرابی آن شوند. ورود هرگونه ذرات خارجی به درون محفظه موتور صدمات جبرانناپذیری را به یاتاقانها و سیمپیچهای الکتروموتور و همینطور به بلبرینگها وارد خواهد کرد. همچنین رطوبت عاملی است که سبب ایجاد شبنم درون الکتروموتور شده و در خوردگی و آسیب الکتروموتور نقشی موثر دارد؛ بنابراین برای پیشگیری از خرابی الکتروموتور توسط عوامل و شرایط محیطی مانع ورود ذراتی مانند خاک و گرد و غبار به دستگاه شوید و به کنترل رطوبت توسط باز کردن سوراخهای تخلیه، نصب هیترهای ضد میعان و بهکارگیری محافظت بیشتر در مقابل خوردگی بپردازید. در ضمن اگر نتوانستید الکتروموتور را در مقابل رطوبت آببندی کنید، از نصب و شفاف بودن درپوشهای تنفسی مطمئن شوید؛ زیرا از این طریق میتوانید آسوده باشید که تمام رطوبتی که وارد الکتروموتور شده از آن خارج خواهد شد.
جمعبندی
در این مطلب شما را با 5 دلیل خرابی الکتروموتور و روش های پیشگیری از آن آشنا کردیم. با تکیه بر این پنج مورد به این نتیجه میرسیم که الکتروموتورها دستگاههایی هستند که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل میکنند و یکی از پرکاربردترین اجزا در صنایع مختلف محسوب میشوند؛ اما مانند هر دستگاه دیگری الکتروموتور نیز میتواند دچار خرابی شود. علل خرابی الکتروموتور فراوان است، اما ما در آگما به 5 علت عمده این خرابی اشاره کردیم و راهکار حل این خرابی را با شما به اشتراک گذاشتیم تا بتوانید در مواقع ضروری به کار ببرید.
سوالات متداول
- میانگین طول عمر الکتروموتورها چقدر است؟
الکتروموتورها به صورت میانگین عمری بین 30000 الی 40000 ساعت دارند.
- در صورت اضافه بار و خرابی الکتروموتور چه کاری باید انجام دهیم؟
با نصب یک محافظ مناسب و موثر در مقابل جریان بیش از حد میتوانید جریان اضافه را تشخیص داده و با قطع کردن برق از اضافه بار الکتریکی و خرابی الکتروموتور جلوگیری کنید.
- 5 دلیل خرابی الکتروموتور و روش های پیشگیری از آن کدامند؟
از 5 دلیل خرابی الکتروموتور میتوان به خرابی الکتروموتور به علت آلودگی محیطی، خرابی به دلیل گرمای بیش از حد، خرابی یاتاقان، خرابی به علت اضافه بار و خرابی الکتروموتور به دلیل ارتعاش اشاره کرد. برای پیشگیری از خرابیها نیز مطالب جامع این مقاله به شما کمک خواهد کرد.
بیشتر بخوانید:
لیست قیمت الکتروموتور موتوژن از بهترین برند های ایرانی
راهکارهایی برای نگهداری از الکتروموتورهای صنعتی
چرا انواع الکتروموتور چینی، بازار ایران را به تسخیر خود در آورده اند؟
الکتروموتورهای AC و DC چه تفاوتی با هم دارند؟
انواع الکتروموتور ها از نظر کارکرد و کاربرد آن ها درصنایع مختلف