گیربکس یک ابزار است که به منظور انتقال و افزایش قدرت و یا تنظیم کردن قدرت دستگاههای مختلف از آن استفاده میشود. گیربکس یا جعبه دنده در حقیقت یک ابزار بوده که توان مکانیکی را از یک منبع تولیدی نظیر الکتروموتور به یک منبع دیگر مثل نوار نقاله انتقال میدهد. این ابزار در حین انتقال نیرو، گشتاور و سرعت دورانی مورد نیاز مصرفکننده را نیز تأمین خواهد کرد. این روزها در قلب تپنده هر کارخانه و صنعتی، غولهایی بیصدا به نام گیربکس صنعتی یافت میشوند که وظیفه انتقال و قدرت گشتاور را بر عهده دارند. کاهش دمای گیربکس صنعتی یکی از مهمترین عوامل برای حفظ عملکرد و بازده این دستگاه است.
پارامترهای مختلفی در تعیین دمای گیربکس صنعتی موثر هستند که از میان این پارامترهای مختلف میتوان به فشار وارده و رطوبت نسبی گیربکس صنعتی اشاره کرد. البته دمای محیط و میزان درگیری نیز از دیگر عوامل موثر بر گرمای این دستگاه محسوب میشوند. با خنک کردن گیربکس صنعتی میتوان به راندمان کاری، طول عمر و حفظ این دستگاه کمک شایانی کرد؛ در غیر این صورت، ممکن است گیربکس صنعتی با مشکلاتی نظیر افزایش دما، افزایش فشار، خوردگی و… مواجه شود.
علت داغ شدن گیربکس صنعتی چیست؟
همانطور که بیان شد، گیربکس صنعتی یک ابزار است که برای انتقال و افزایش قدرت و یا تنظیم قدرت در دستگاههای مختلف کاربرد دارد. همچنین بیان شد که هدف اصلی گیربکس انتقال نیروی گشتاور است. آنچه برای یک گیربکس صنعتی بسیار اهمیت دارد، این است که در حین کار بیش از حد داغ نشود؛ بنابراین کاهش دمای گیربکس صنعتی ضرورتی اجتنابناپذیر برای حفظ عمر دستگاه محسوب میشود. حال ببینیم علت داغ شدن گیربکس صنعتی چیست؟
انحراف تراز در میان محور ورودی و خروجی گیربکس صنعتی و استفاده نادرست از روغن یا کم بودن روغن، پایین بودن کیفیت روغن و ناسازگار بودن روغن با شرایط کار جزو عوامل داغی گیربکس صنعتی محسوب میشوند. از طرفی آلودگی روغن به عوامل خارجی نظیر ذرات جامد، هوا، آب و … و یا طولانی بودن زمان کار با دستگاه بدون استراحت آن نیز بستگی دارد. از دیگر عوامل دیگر داغ شدن این دستگاه، میتوان به پایین بودن رطوبت محیط کار و بالا بودن نیرو و فشار وارده به گیربکس صنعتی اشاره کرد. داغ شدن گیربکس صنعتی ممکن است عوارض جدی برای دستگاه داشته باشد، به همین دلیل باید همواره اقدام به خنک کردن گیربکس صنعتی کنید.
عوامل موثر در تعیین دمای گیربکس صنعتی
به یاد داشته باشید که در استفاده از گیربکس صنعتی مهمترین عامل، کاهش دمای گیربکس صنعتی و کنترل دمای این دستگاه است؛ زیرا اگر گیربکس بیش از حد داغ شود، سبب آسیب به خود و قطعات مرتبط خواهد شد؛ بنابراین همواره دمای این دستگاه را کنترل کنید و در صورت افزایش دما برای پیشگیری از آسیب به دستگاه اقدامات لازم را انجام دهید.
عواملی نظیر رطوبت نسبی، ویسکوزیته روغن، فشار ورودی، میزان درگیری و دمای هوای اطراف از پارامترهای تأثیرگذار در تعیین دمای گیربکس صنعتی محسوب میشوند. با بررسی و تحلیل این موارد و ایجاد شرایط استاندارد در استفاده و بهره از گیربکس صنعتی میتوانیم دلایل افزایش دمای این دستگاه را تشخیص داده و در صدد رفع آن برآییم.
روشهای خنک کاری گیربکس صنعتی
همانطور که بیان شد، عوامل مختلفی در داغ شدن و گرمای گیربکس صنعتی تأثیرگذار هستند. حال با آشنایی با این عوامل، بهتر است به سراغ روشهای کاهش دمای گیربکس صنعتی و یا خنک کردن این دستگاه برویم:
تأمین رطوبت محیط کار گیربکس
یکی از عوامل موثر بر دمای گیربکس و بالا رفتن دمای این دستگاه، میزان رطوبت محیط کار دستگاه است. بدین صورت که اگر رطوبت در محیط کار کاهش یابد، میزان دمای گیربکس صنعتی افزایش خواهد یافت؛ بنابراین نیاز است که برای خنک کردن گیربکس صنعتی به کمک روشهای متفاوت، میزان رطوبت محیط را افزایش دهید.
به کار بردن روغن و خنک کننده مناسب برای گیربکس
یک روش ساده و راحت برای خنک کاری گیربکس صنعتی استفاده از روغن و خنک کننده مناسب است. روغن میتواند با تشکیل دادن یک لایه در بین قطعات متحرک، سبب کاهش سایش و افزایش لغزندگی قطعات بر روی هم شود. همچنین روغن با جریان پیدا کردن درون گیربکس، حرارت و گرما را به خارج این دستگاه هدایت خواهد کرد. برای گیربکس میتوان از یک ماده جامد مانند آلومینیوم و یا یک ماده مایع نظیر آب به عنوان خنک کننده استفاده کرد. این دو ماده خنک کننده با تماس داشتن با سطح گیربکس، حرارت و دمای این دستگاه را به خود جذب کرده و به محیط اطراف انتقال میدهند.
استراحت دادن به دستگاه
یک راه ساده و موثر برای کاهش دمای گیربکس صنعتی استراحت دادن به این دستگاه است. اگر در فواصل زمانی منظم به گیربکس صنعتی استراحت دهید، سبب کاهش فشار و نیرو وارد شده بر دستگاه خواهید شد. با کاهش نیرو و فشار از گرمای گیربکس هم کاسته خواهد شد. در ضمن، استراحت دادن به دستگاه حرارت و دمای اضافی آن را خارج خواهد کرد.
استفاده از فن مناسب
استفاده از فن، قطعاً یکی از راههای ساده و آسان کاهش دمای گیربکس صنعتی به شمار میرود. فن یک قطعه الکتریکی است که با تولید کردن جریان هوا، حرارت گیربکس را به خارج از آن هدایت خواهد کرد. فن دارای سرعت و قدرت بالایی بوده و به خنک شدن گیربکس کمک شایانی میکند.
به کار بردن سینک حرارتی آلومینیومی
یک روش دیگر برای خنک کاری گیربکس صنعتی، استفاده از سینک حرارتی آلومینیومی در گیربکس است. سینک حرارتی آلومینیومی یک قطعه جامد محسوب میشود که دارای ضریب حرارتی بالایی بوده و در تماس زیاد با گیربکس، حرارت آن را به خود جذب کرده و به خنک شدن دستگاه کمک میکند.
نکات مهم در خنک کاری گیربکس صنعتی
برای کاهش دمای گیربکس صنعتی و خنک کردن آن، نکاتی وجود دارد که با رعایت آنها این کاهش دما برای گیربکس صنعتی ممکن خواهد بود. اولین نکته این است که با توجه به شرایط کار و نوع گیربکس روش مناسبی اتخاذ شود. حتماً به صورت منظم دمای گیربکس بررسی و اندازهگیری شده و در صورت افزایش غیر طبیعی دما، برای خنک شدن دستگاه اقدامات لازم را انجام دهید.
یکی دیگر از نکات خنک کاری گیربکس صنعتی، رعایت دستورالعملهای تولیدکننده این دستگاه است. همچنین جلوگیری از آلودگی گیربکس به عوامل خارجی نظیر ذرات جامد، هوا، آب و … در خنک کردن این دستگاه تأثیر دارد. راه دیگری که برای کاهش دمای دستگاه و خنک شدن آن میتوان انجام داد، این است که قطعات فرسوده و خراب را به موقع با قطعات با کیفیت تعویض کنید.
بهترین روش خنک کردن گیربکس صنعتی چیست؟
روشهای خنک کردن گیربکس صنعتی در دو دسته آب و هوای خنک قرار گرفتهاند. هر کدام این روشها بر پایه آب یا گردش هوا آغاز به کار خواهند کرد که برای انتخاب بهترین و مناسبترین گزینه باید به نکات زیر دقت کنید:
دمای محیط
در محیطهایی که گرمسیر است، سیستمهای خنک کننده بر پایه گردش هوا در این مناطق مناسب نیستند و تأثیر چندانی در کاهش دمای گیربکس صنعتی ندارند.
استاندارد کارخانه
هر سیستم صنعتی استانداردهای لازم به خود را داشته و اجازه استفاده از بعضی دستگاه را صادر نخواهد کرد، بنابراین، در زمان انتخاب دستگاه باید به استانداردها توجه فراوانی شود.
آلودگی محیط
برای محیطهایی که تمیز هستند، استفاده از سیستم خنککننده و گردش هوا بهترین گزینه است؛ اما برای محیطهای آلودهتر نظیر معدن و کارخانهها که آلودگی در آنها بیشتر است، این سیستم جوابگو نخواهد بود.
راندمان مورد نظر
در برخی شرایط به سیستم خنک کننده قویتری نیاز است. در این شرایط مدلهای بر پایه آب میتوانند با سرعت بیشتری سبب کاهش دما شوند.
مزایا و معایب استفاده از سیستم خنک کننده (فن)
سیستمهای خنک کننده، قادرند جریان هوایی بالایی را ایجاد کنند و سبب افزایش قدرت باد شوند. میزان خنک کردن 20 تا 30 درصدی این سیستمهای خنک کننده بسیار مناسب به نظر میرسد. فقط باید در زمان نصب فن برای کاهش دمای گیربکس صنعتی نکاتی را رعایت کنید؛ زیرا در صورت عدم رعایت استاندارهای لازم در زمان نصب، خنککنندگی دلخواه گیربکس رخ نخواهد داد.
برای نمونه، به کار بردن یک فن جهت خنک کردن موتور و گیربکس مناسب نیست و پیشنهاد میکنیم که برای خنک کردن موتور و گیربکس فقط از یک فن استفاده نکنید؛ زیرا روند خنک سازی هر کدام از این دستگاهها باید به صورت جداگانه انجام شود. در ضمن فن موتور، خود باید در مکانی قرار گیرد که گرما و حرارت را از موتور به گیربکس منتقل نکند.
چرا خنک کردن گیربکس صنعتی مهم است؟
همانطور که تا اینجای مطلب اشاره شد، گرما و حرارت بیش از حد سبب آسیب جدی به گیربکس صنعتی خواهد شد. افزایش دمایی که در گیربکس رخ میدهد، میتواند، سبب فرسایش قطعات، افزایش اصطکاک، کاهش راندمان کاری و در کل خرابی دستگاه گیربکس شما شود.
در صورتی که گیربکس صنعتی بر اثر گرما خراب شود، سبب توقف در خط تولید، ضرر و زیان مالی و حتی خطرات جانی خواهد شد؛ بنابراین برای جلوگیری از این همه زیان و خطرات جدی بهتر است همواره سعی در کاهش دمای گیربکس صنعتی داشته باشید.
نکاتی برای انتخاب روش خنک کننده مناسب
انتخاب یک روش خنک کننده مناسب برای گیربکس صنعتی به پارامترهایی نظیر نوع خنک کننده، شرایط کار خنک کننده و دمای محیط وابسته است. برای انتخاب بهترین روش برای کاهش دمای گیربکس صنعتی، نیاز است تا با متخصصان این حوزه مشورت کنید و از راهنمایی آنان بهره ببرید.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که خنک کاری گیربکس صنعتی، از اقدامات مهم و ضروری برای حفظ عملکرد درست و عمر مفید این دستگاه است. با نکاتی که در این مطلب برای خنک کردن گیربکس صنعتی با شما در میان گذاشتیم، میتوانید از داغ شدن بیش از حد این دستگاه جلوگیری کنید.
نتیجه گیری
همانطور که در این مطلب اشاره شد، در قلب هر صنعت و کارخانهای، نوعی دستگاه به نام گیربکس صنعتی وجود دارد که کار انتقال قدرت و گشتاور را انجام میدهد. این امر نشان از این دارد که گیربکس صنعتی در صنایع مختلفی کاربرد داشته و جهت حفظ عملکرد و راندمان بالای این دستگاه و به منظور افزایش طول عمر آن نیاز است که با اهمیت کاهش دمای گیربکس صنعتی آشنا باشید. به همین منظور ما شما را در این مطلب با عوامل موثر در تعیین دمای گیربکس صنعتی، علت داغ شدن این دستگاه، روشهای خنک کردن گیربکس صنعتی و … آشنا کردیم تا بتوانید با انجام اقدامات به موقع از افزایش گرما، سایش، خوردگی، افزایش فشار و… بر گیربکس صنعتی جلوگیری کنید.
سوالات متداول
- راههای خنک کاری گیربکس صنعتی کدامند؟
استراحت دادن کافی به گیربکس، استفاده از فن برای آن، تأمین رطوبت محیط برای گیربکس، استفاده از روغن و خنک کننده مناسب و… میتوانند سبب کاهش دمای گیربکس صنعتی و خنک شدن این دستگاه شود.
- عوارض افزایش دمای گیربکس چیست؟
افزایش سایش، افزایش حجم روغن، افزایش بار، خوردگی، افزایش مصرف انرژی، افزایش صدا و لرزش دستگاه و… همگی از عوارض بالا رفتن دمای گیربکس صنعتی هستند.
- دلایل افزایش دمای گیربکس صنعتی چیست؟
عواملی مانند میزان فشار و بار، دمای محیط و هوا، سطح درگیری، شاخص ویسکوزیته، دمای محصور شده، دمای گیربکس در حین کار، رطوبت و روغنها از دلایل افزایش دمای این دستگاه محسوب میشوند.
بیشتر بخوانید:
بهترین روغن مناسب برای گیربکس صنعتی کدام است؟
طریقه نصب گیربکس صنعتی و راه اندازی آن
بررسی تفاوت گیربکس آسانسور و موتور گیرلس
بررسی کاتالوگ موتور گیربکس sew به همراه انواع آن و لیست قیمت ها