این روزها پمپ آب یکی از اجزای حیاتی و مهم در سیستمهای گوناگون از جمله سیستم آبرسانی خانگی، صنعتی و کشاورزی است. اگر چه پمپهای آب برای برطرف کردن مشکلات آبرسانی ابداع شدهاند؛ اما گاهی خود سبب مشکلات بزرگتری هستند. نشتی پمپ آب یکی از مشکلاتی است که گاهی برای انواع پمپهای خانگی، صنعتی و کشاورزی رخ میدهد و سبب کاهش کارایی، افزایش مصرف انرژی و خرابی سیستم خواهد شد؛ به همین دلیل ما در این مقاله به علل نشتی پمپ آب و نحوه نشتی گرفتن پمپ خواهیم پرداخت تا با شناخت بیشتر استفاده بهینهای از سیستم آبرسانی خود داشته باشید.
گاهی افراد مشکل نشتی یا به اصطلاح چکه چکه کردن آب از پمپ آب خود را جدی نمیگیرند و تصور میکنند که مشکل ناچیزی است؛ اما با تداوم این مشکل به مرور زمان ما شاهد مشکلات بزرگتری در سیستم پمپاژ آب خواهیم بود. اگر حداقل اجزای پمپ آب خود را بشناسید و روش رفع نشتی پمپ آب را بیاموزید، میتوانید بدون نیاز به فردی متخصص در این زمینه مشکلات ساده پمپ آب خود را برطرف کنید؛ البته در صورت حل نشدن مشکل میتوانید از راهنمایی تیم مجرب ما در این زمینه بهرهمند شوید. با ما در آگما همراه باشید تا شما را با نحوه نشتی گرفتن پمپ آب آشنا کنیم.
علت نشتی پمپ آب چیست؟
نحوه نشتی گرفتن پمپ آب بسیار ساده است؛ فقط باید در آغاز کار دلایل نشتی مشخص شود. دلایلی نظیر:
- عدم تنظیم اتصالات: در آببندی یک پمپ آب چک کردن اتصالات بین پمپ و لوله مهم است و اگر این اتصالات بهخوبی تنظیم نباشند، نشتی رخ خواهد داد.
- خراب بودن پره پمپ: پره پمپ آب قسمت اصلی پمپ است و در صورت خراب یا فرسوده بودن سبب نشتی پمپ خواهد شد.
- فرسودگی بستها: بست جزئی از پمپ آب است که در صورت استفاده مدام پمپ فرسوده شده یا آسیب میبیند و ما شاهد نشتی پمپ خواهیم بود.
- شکسته بودن قاب پمپ: زمانهایی که دمای آب بالا بوده، یا بدنه پمپ آسیب دیده و شکسته است، احتمال شکستگی قاب پمپ و نشتی بیشتر خواهد شد.
- آسیب شیر بررسی: وظیفه شیر بررسی پیشگیری از بازگشت آب به داخل پمپ در زمان خاموشی آن است و اگر آسیب ببیند ما با نشتی پمپ آب مواجه خواهیم شد.
علائم نشتی پمپ آب
با توجه به اینکه این روزها قیمت پمپ آب بالاست، همه ما نیاز داریم تا با نحوه نشتی گرفتن پمپ آشنا باشیم تا بتوانیم نشتی را برطرف کنیم؛ اما ابتدا باید بدانیم علایم نشتی پمپ آب چیست:
- کاهش فشار آب: در صورتی که با کاهش فشار آب مواجه هستید، ممکن است مشکل از نشتی پمپ باشد.
- خیس شدن پمپ آب: یک نشانه بارز اینکه پمپ آب شما نشتی دارد، خیس شدن آن است.
- افزایش مصرف برق: اگر پمپ آب دچار نشتی باشد، بیشتر از حالت طبیعی خود روشن و خاموش میشود و مصرف برق افزایش خواهد یافت.
- مشاهده حباب و هوا در خروجی شیرها: اگر با باز کردن شیر آب شاهد حباب و هوا هستید و آب بهدرستی از شیر خارج نمیشود، مشکل ممکن است نشتی پمپ آب باشد.
- روشن و خاموش شدن مکرر پمپ آب: اگر پمپ آب نتواند فشار آب مورد نیاز را تامین کند، پی در پی روشن و خاموش خواهد شد و این یکی از دلایل نشتی پمپ آب است.
روش های پیشگیری از نشتی پمپ اب
درست است که نحوه نشتی گرفتن پمپ به ما کمک خواهد کرد که سبب عملکرد بهتر سیستم آبرسانی خود شویم؛ اما گاهی با بررسی و نگهداری مرتب میتوانیم از نشتی پیشگیری کنیم. روشهای نظیر:
- پایش و کنترل همیشگی فشار آب در سیستمهای خانگی، صنعتی و کشاورزی
- چک کردن مرتب و منظم کاسه نمد و تعویض کردن آن در صورت نیاز
- استفاده کردن از مواد و اتصالات باکیفیت جهت تعمیر و نگهداری پمپ
- چک کردن و نگهداری اتصالات پمپ آب بهشکلی کاملا منظم، مرتب و دورهای
پمپ آب از چه اجزایی تشکیل شده است؟
یکی از قواعد در نحوه نشتی گرفتن پمپ این است که ابتدا محل نشتی را بیابیم و برای این کار هم نیاز داریم که بهخوبی با اجزای یک پمپ آب آشنا باشیم که عبارتند از:
- پروانه
- شفت
- بلبرینگ
- محور
- شفت
- کاسه نمد
- خازن
- سیم پیچی موتور
- و…
نشتی آب در کدام قسمتها رخ میدهد؟
در صورتی که بدانیم در چند قسمت یک پمپ آب احتمال آب دادن وجود دارد، نحوه نشتی گرفتن پمپ برایمان آسانتر خواهد شد. این قسمتها به شرح زیرند:
- مشاهده آب دادن در قسمت شافت یک پمپ آب
- نشتی در داخل پمپ آب و خراب بودن کاسه نمد
- مشاهده نشتی در قطعات و بخشهای خارجی یک پمپ آب
نشتی خارجی پمپ آب خانگی و راه حل رفع آن
برای حل مشکل نشت خارجی یک پمپ آب راه حلهای سادهای وجود دارد که شما خود میتوانید با مطالعه و بررسی نحوه نشتی گرفتن پمپ، مشکل آب دادن خارجی پمپ آب خانگی خود را برطرف کنید.
نشتی در قسمت شافت پمپ آب
گاهی شافت یا بدنه پمپ آب آسیب میبیند و این آسیب بیشتر بهشکل فرسودگی اتصالات و پیچ و مهرههای شافت و یا زنگزدگی دیده میشود. راه حل این مشکل تمیز کردن پیچ و مهرهها و اتصالات با یک دستمال است؛ بنابراین با یک آچار پیچ و مهرهها را باز کنید و زنگزدگی این قسمتها را از بین ببرید.
نشتی در اتصالات خارجی
منظور از اتصالات خارجی یک پمپ آب لوله اتصال تانکر آب به پمپ و اتصال خروجی پمپ به لولهکشی ساختمان است. اگر در هر کدام از این قسمتها خرابی رخ دهد، ما شاهد نشتی پمپ آب خواهیم بود. برای برطرف شدن این مشکل هم راه حل بسیار ساده است. لولههای اتصال را از پمپ آب جدا کنید و اگر دارای رسوب هستند، آنها را تمیز کنید.
نشانه کاهش فشار پمپ آب
هرگاه پمپ آب روشن است اما جریان آب فشار کافی ندارد، درمییابیم که مشکلی برای پمپ آب رخ داده است. در این زمان باید هر چه زودتر مشکل کم شدن فشار آب را برطرف کنید تا مصرف برق شما کاهش یابد و به طول عمر مفید پمپ شما افزوده شود. حال اگر علت کاهش فشار آب نشتی پمپ است، به کمک روشهای نحوه نشتی گرفتن پمپ اقدام به برطرف کردن نشتی کنید.
چرا فشار پمپ آب کم میشود؟
کاهش فشار آب دلایل مختلفی دارد که در ادامه به این دلایل خواهیم پرداخت تا شما با شناخت این علتها بتوانید مشکل فشار پمپ آب خود را برطرف کنید.
- خراب شدن پروانه پمپ آب
- رسوب در پمپ و لوله ورودی
- هوا گرفتگی پمپ آب
- خرابی پرشرسوئیچ کلید اتومات
- امکان نشتی در سیستم لولهکشی ساختمان
- خرابی مخزن تحت فشار
- متناسب نبودن ظرفیت پمپ آب انتخابی با نیاز ساختمان
- نبود آب کافی در پشت پمپ
انواع سیستم اب بندی پمپ
آببند از جمله قطعات مکانیکی است که برای جلوگیری از نشت سیال کاربرد دارد و انواع سیستم آببندی پمپ عبارت است از:
- آببند پمپ از نوع پکینگ: از انواع جنسهای پکینگ پمپ آب میتوان به کربن، گرافیت و مواد ترکیبی و همچنین پکینگهای نسوز اشاره کرد.
- آببند از نوع مکانیکال سیال: مکانیکال سیال نوعی آببند پمپ است که در صنعت و تجهیزات دوار کاربرهای زیادی دارد.
تعمیر نشتی پمپ آب
اگر دچار نشتی پمپ آب هستید و این نشتی از قسمتهای داخلی پمپ است باید پیچهای اتصال شافت پمپ آب خود را باز کنید و سپس آنها را با محلول شستشو دهید و دوباره بهشکلی صحیح و محکم در جای خود ببندید. قطعات و قسمتهای خارجی هم ممکن است سبب اختلال در پمپ شوند که مهمترین آنها لولههای اتصال به مخزن و خروجی پمپ است.
نحوه نشتی گرفتن پمپ برای قسمتهای خارجی اینگونه است که ابتدا باید لوله را از خروجی یا مخزن جدا کرده و رسوبات آن را از بین ببرید و سپس در جای خود اتصال دهید. برای اتصال بهتر مناسبترین راه این است که از نوار تفلون استفاده کنید. به یاد داشته باشید که اگر با روشهای مقابله با نشتی پمپ آب بهخوبی آشنا باشید، یک پمپ آب میتواند برای مدتهای طولانی برای شما کار کند.
جمع بندی
فرسودگی بستها، تنظیم نبودن اتصالات، خراب بودن پره پمپ، آسیب دیدن شیر بررسی و شکستگی قاب پمپ از علتهای نشتی یک پمپ آب هستند. چنانچه شما با این علایم نشتی، دلایل نشتی و نحوه نشتی گرفتن پمپ آشنا باشید در برخی از موارد با روشهای بسیار ساده میتوانید مشکل نشتی پمپ آب خود را حل کنید.
عدم نگهداری منظم از یک پمپ آب ممکن است سبب بروز نشتی در آن شود؛ در حالی که شما با چک کردن مرتب، منظم و دورهای پمپ خود و همچنین تمیز کردن رسوبات و زنگزدگی آن میتوانید مانع نشتی شده و از بروز مشکلات بزرگتر و هزینههای اضافی جلوگیری کنید.
سوالات متداول
- کاهش فشار آب نشانه چیست؟
در برخی از موارد کاهش فشار آب نشانه نشتی پمپ آب است.
- از کجا بفهمیم که کاسه نمد پمپ آب علت نشتی است؟
اگر از قسمت پایین پمپ آب شاهد نشتی آن باشیم، نشانه خرابی کاسه نمد است.
- آیا افزایش مصرف آب میتواند نشانه نشتی در پمپ آب باشد؟
بله. در صورت تغییر چشمگیر در هزینه مصرف آب خود باید احتمال نشتی پمپ آب را در نظر داشته باشید.
بیشتر بخوانید:
نحوه انتخاب صحیح و عوامل موثر بر قیمت پمپ دیافراگمی را بشناسید
تفاوت پمپ آب جتی و بشقابی (مقایسه ویژگی های فنی)
برای تخلیه چاه عمیق از چه پمپی استفاده میشود؟