پمپ پلیمری از خانواده پمپ های سانتریفیوژ بوده که در صنعت برای جابجایی و انتقال انواع مواد خورنده و شیمیایی، انواع اسید و باز، انواع حلال های و سایر مواد استفاده می شود.
این پمپ به واسطه کاربری خود با نام پمپ ضد اسید نیز شناخته می شود.
همانطور که اشاره شد پمپ ضد اسید جهت انتقال و پمپاژ انواع اسید و سیالات خورنده در صنعت استفاده می شود.
این پمپ در سایزهای مختلف و با الکتروموتور تکفاز و سه فاز قابل عرضه می باشد. پمپ های پلیمری در مدل های کوپله سرهم و یاتاقانی تولید شده و دارای اتصالات فلنچی و رزوه ای می باشد.
یکی از موارد مهم در پمپ ضد اسید انتخاب صحیح متریال پمپ بوده تا در برخورد با مواد شیمیایی و اسید دچار خوردگی و آسیب نشود که در ادامه مطلب به آن اشاره خواهیم کرد.
برای انتخاب پمپ های پلیمری بایستی به خواص فیزیکی و شیمیایی، دما، PH و درصد اسیدی یا قلیایی بودن سیال توجه ویژه ای داشت. پمپ ضد اسید غالبا از متریال پلی اتیلن (PE)، پلی پروپیلن (PP)، PVC، کاینار (PVDF) و تفلون (PTFE) و به صورت تزریق یا تراش بلوک این پلیمرها ساخته می شود البته در برخی مواقع از متریال شیشه، سرامیک، کربن و لاستیک نیز در ساخت پمپ های ضد اسید نیز استفاده می شود.
ساختمان پمپ های پلیمری از متریال پلی اتیلن (PE)، پلی پروپیلن (PP)، PVC، کاینار (PVDF) و GFP ساخته می شود که معمولا به دو روش تزریق و با با پوشش محافظ فلزی ساخته می شود. متریال پلی اتیلن (PE) و پلی پروپیلن (PP) مناسب انتقال سیالات خالص و تا دمای 80 درجه سانتی گراد بوده و متریال کاینار (PVDF) و پلی پروپیلن با الیاف شیشه (GFP) مناسب انتقال سیالات با خورندگی بالا و تا دمایی 120 درجه سانتی گراد می باشد.
در این پمپ برای آببندی مناسب از اورینگ و واشرهای تفلونی (PTFE) استفاده می شود زیرا این متریال در فشارهای بالا نیز از نشت سیال به خوبی جلوگیری می کند. همچنین بوش روی شافت در این پمپ براساس خواص فیزیکی و شیمیایی سیال از متریال سرامیک، Alloy 20، هاستلوی (Hastalloy-B)، تیتانیوم، مونل (Monel)، سیلیکون کاربید (Silicon Carbid) و Al-Oxide 99.5% ساخته می شود.
مکانیکال سیل مورد استفاده در پمپ های ضد اسید به دلیل استفاده این پمپ جهت انتقال و پمپاژ مواد خورنده و اسیدی از جنس تفلون ساخته می شود. همچنین مکانیکال سیل در قسمت بیرونی پمپ نصب شده تا در صورت مشکل به راحتی تعویض شود. جنس سطح مکانیکال سیل از سرامیک 99.5% در قسمت ثابت و GFT در قسمت متحرک ساخته می شود. همچنین در موارد خاص سطح مکانیکال سیل از سیلیکون کارباید و کربن نیز ساخته می شود.
در این نمونه از پمپ های سانتریفیوژ حوضینگ و محفظه پمپ با یک پوشش فلزی محافظت می شود. این پوشش باعث مقاومت بیشتر پمپ در شرایط کاری سخت شده و باعث افزایش استحکام اتصالات در قسمت مکش و دهش پمپ می شود.
پمپ تفلونی (PTFE) از بهتر نوع پمپ ضد اسید بوده زیرا متریال تفلون (PTFE) و مشتقات این مواد نیز PFA و FEP مقاومت بالایی در برابر خوردگی و درجه حرارت بالا دارد.
پمپ ضد اسید تفلونی غالبا به دو روش ساخته می شود:
خواص متریال PFA و FEP بسیار نزدیک بوده با این تفاوت که متریال PFA مقاومت به سایش بالاتر و متریال FEP قابلیت تحمل درجه حرارت بیشتری را دارد.
در صنعت برای جابجایی و پمپاژ مواد شیمیایی موجود در مخازن عمیق نمیتوان از پمپ زمینی سانتریفیوژ پلیمری استفاده کرد زیرا باعث خشک کارکردن پمپ، کاویتاسیون و آسیب جدی به پمپ می شود و استفاده از سوپاپ یک طرفه و سیستم هواگیری به دلیل وجود اسید خطرناک است.
پمپ های مستغرق کفکش و لجنکش هم به دلیل وجود قطعات فلزی مانند شافت و پوسته الکتروموتور، در اسید و مواد شیمیایی قوی قابل استفاده نیستند و همچنین سیستم خنک کاری این پمپ ها به صورت آب خنک بوده به دلیل اختلاف ضریب انتقال حرارت آب با مواد شیمیایی عمل خنک کاری الکتروموتور پمپ های مستغرق نیز به درستی انجام نشده و احتمال آسیب به الکتروموتور را افزایش می دهد.
در این شرایط پمپ های عمودی پلیمری (سامپ پمپ) بهترین گزینه ممکن می باشد. ساختار این پمپ های مانند سایر پمپ های پلیمری بوده و از خانواده پمپ های سانتریفیوژ می باشد که از یک شافت بلند ساخته شده و باعث می شود تا الکتروموتور بیرون از مخزن مواد شیمیایی قرار گیرد. طول شافت در این پمپ بسته یه سطح سیال و ارتفاع مخزن قابل تغییر می باشد.
از پمپ های مگنتی برای جابجایی و انتقال سیالات خورنده و شیمیایی استفاده می شود و نبود نشتی در این پمپ ها بسیار مهم است. پمپ های مگنتی فاقد مکانیکال سیل و سیستم آببند بوده و محفظه و پوسته پمپ از قسمت یاتاقان جدا بوده و عمل گردش پروانه پمپ به وسیله نیروی مغناطیس انجام می شود. چرخش پروانه پمپ به وسیله دو آهنربای مغناطیسی و با ایجاد یک میدان مغناطیسی دائمی داخل پمپ انجام می شود.